Preview

Arctic XXI Сentury

Advanced search

HISTORICAL ASPECT OF STUDYING THE EVERYDAY CULTURE OF FOOD OF THE YAKUT ETHNOS

Abstract

The article presents the study of the problem elements “food” and “culture” in cultural studies of everyday life. In their own way, folk sets of food products, methods of their processing, typical dishes, traditions and traditions, as well as other types of cultural life, directly or indirectly related to food, reflect the ethnic, cultural and historical specifics of the people. Food serves as an integral element of human life, in connection with which principles of food culture have historically been formed, including knowledge of the principles of proper nutrition, the properties of products, their effects on the body, the ability to choose, cook, serve.

About the Author

Marfa Vinokurova
M.K. Ammosov North-Eastern Federal University
Russian Federation


References

1. Боло, С.И. Прошлое якутов до прихода русских на Лену. По приданиям якутов бывшего Якутского округа. - Якутск: Бичик, 1994. - 85 с.

2. Зибер, Н.И. Очерки первобытной экономической культуры. - М.: Соцэкгиз, 1937. - 140 с.

3. Капкан, М.В. Гастрономическая культура: понятие, функции, факторы формирования / М.В. Капкан, Л.С. Лихачева // Изв. Урал. гос. ун-та. 2008. - т. 55, № 15. - С. 34-43.

4. Кулаковский, А.Е. Научные труды. - Якутск: Кн. Изд-во, 1979. - 484 с.

5. Маак, Р.К. Вилюйский округ. - М.: Яна, 1994. - 61 с.

6. Миддендорф, А.Ф. Путешествие на Север и Восток Сибири. Ч.2, отд.6, Коренные жители Сибири. - Санкт-Петербург, 1878. - 109 с.

7. Рубрук, Вилъгельм. Путешествие в восточные страны. - Санкт-Петербург, 1911.

8. Серошевский, В.Л. Якуты: опыт этнографического исследования. - М., РОССПЭН, 1993. - 736 с.

9. Тырылгин, М.А. Истоки феноменальной жизнедеятельности народа саха. - Якутск: Бичик, 2000. - 304 с.

10. Худяков, И.А. Краткое описание Верхоянского округа. - Л.: Наука, 1969. - 469 с.

11. Шиманский, А. Пища якутов / А. Шиманский // Известия Восточно-Сибирского отделения РГО. - 1886. - Т.XVI; 1885. - №3.


Review

For citations:


Vinokurova M. HISTORICAL ASPECT OF STUDYING THE EVERYDAY CULTURE OF FOOD OF THE YAKUT ETHNOS. Arctic XXI Сentury. 2019;(3):14-28. (In Russ.)

Views: 352


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2310-5453 (Print)
ISSN 2587-5639 (Online)